Herenkappers de Vos

Historie

De naam de Vos is al ruim honderd zestien jaar aan het kappersvak verbonden. De eerste schreden binnen het kappersvak werden gezet door Jan Heine de Vos in 1900 in Gorredijk. Jan Heine de Vos was de opa van de Jan Heine de Vos die de Herenkapsalon Jan  de Vos in 1977 opende in Heerenveen, samen met zijn vrouw Anneke de Vos – Hoeksma. Opa Jan Heine begon zijn kapperscarrière in het café, waar het tot 1912 heel gewoon was dat er midden in het café werd geschoren. Na 1912 werd het om hygiënische redenen wettelijk verboden in het café te knippen en scheren. Daarom werd er vanaf toen in een apart kamertje geschoren maar nog wel steeds in het café!

Vanaf 1917 begon Opa Jan Heine een eigen zaak waar ook vele kinderen van de fam. De Vos aan het werk gingen. Waaronder ook Henk de Vos die 1957 de herenkapsalon van zijn vader overnam. Deze zaak bleef bestaan tot 1998 toen Henk  de Vos op 72 jarige leeftijd overleed.

Henk de Vos zijn zoon Jan Heine zette op één augustus 1969 zijn eerste stappen in het kappersvak! Hij ging aan de slag bij zijn vader “Henkie” de Vos aan de Brouwerswal in Gorredijk. Maar in 1972 vond Jan het tijd worden om zijn vleugels uit te slaan en vertrok naar kapper “Pierre” in Heerenveen. Na vijf jaar wilde hij een eigen zaak. Hij kocht in 1977 samen met Anneke het pand aan de Herenwal nummer 14 in Heerenveen. Daar zat  kapper Leendert Woudstra in, die er naar 43 jaar mee wilde stoppen.

Historie

All 124 Jaar 'De vos'

De naam de Vos is al ruim honderd zestien jaar aan het kappersvak verbonden.

Eerst Generatie Herenkappers De Vos. Begin 1900

De eerste generatie herenkappers is Jan Heine de Vos, hij heeft tot 1917 als bediende gewerkt in cafe ‘De Veehandel’ op de foto staat hij in de deur opening rechts naast zijn baas Feitze de Groot. Het scheren koste destijds 5 cent, een borreltje 3 cent en een sigaar 2 cent. Tot in de jaren 60 was er op deze locatie een horeca bedrijf gevestigd. Het eindigde destijds met de roemruchte bar dancing ‘De Kûper’, die eind jaren 60 in vlammen opging. Daarna liet de fa. Rudolphy er een meubelzaak op bouwen. Dit werd aan het eind van de vorige eeuw alweer vervangen door het huidige woon winkelcomplex.

De 'Matte' in Gorredijk

De “Matte” is de bijnaam van een winkelpand dat in de vorige eeuw op de hoek van de Molenwal en de Hoofdstraat stond.
Op deze foto uit 1920 is de eerste officiële vestiging van Herenkappers de Vos te zien. Eerste generatie herenkapper Jan Heine de Vos vestigde zich daar voor het eerste als zelfstandige.

Van 1924 tot 1930 zette de Vos zijn zaak voort aan de Langewal in Gorredijk

Van 1924 tot 1930 zette de Vos zijn zaak voort aan de Langewal in Gorredijk. In het pand waar vandaag de dag Rinsma Fashion is gevestigd. Jan Heine de Vos wordt geflankeerd door Gerrit Jansen (rechts) en Jo Mulder (links).

Opening kapsalon Jan de Vos (23 augustus 1977)

Herenkapsalon Jan de Vos opende op 23 augustus 1977 zijn deuren aan de Herenwal in Heerenveen. De kapsalon was flink gerenoveerd, nadat kapper Leendert Woudstra zijn kapperszaak na liefst 43 jaar had overgedaan aan Jan en Anneke de Vos. De nieuwe eigenaars waren dan ook vol spanning of de klanten de kapsalon trouw waren gebleven. Maar volgens de verhalen stonden er die eerste ochtend om 7.15 uur zeker tien mannen te wachten om geknipt te worden. Een prima begin!

2e generatie herenkappers de Vos (1949)

Bjinze en Henk de Vos actief in de kapperszaak van hun vader Jan Heine de Vos aan de Brouwerswal 14 te Gorredijk.
De oudste 2 van deze generatie Luitsen en Wouter waren destijds al uitgevlogen en hadden een eigen  bedrijf in Aalten en Apeldoorn.

Introductie "FIRE FLIGHT" modelijn (1979)

De eerste twee jaren draaiden Jan en Anneke de kapperszaak met zijn tweeën. Anneke zorgde ervoor dat de afspraken werden genoteerd en dat het haar goed werd voorbereid voor de knipbehandeling. Jan knipte de heren. Maar het aantal klanten nam in de eerste drie jaar behoorlijk toe, Mede door de in 1979 geïntroduceerde modelijn de “FIRE FLIGHT”, een kapsel met voor die tijd speelse en vurige lijnen. Deze coupe was door Jan de Vos zelf ontwikkeld en in de markt gezet.

Kapsalon Jan de Vos gemoderniseerd (november 1980)

Om de groeiende klantenkring  zo vlot mogelijk te bedienen, moest een extra werkplek gemaakt worden. Daarom werd de zaak in 1980 opnieuw verbouwd en kon de werkvloer meteen worden aangepast aan de nieuwste bouwkundige eisen. Doordat de zaak bleef doorgroeien, namen Jan en Anneke vervolgens personeel aan. Eind jaren tachtig waren er uiteindelijk zo’n vier kappers actief in de goed lopende herenkapsalon.

3e (Jan) en 4e (Chris) generatie vegen de stoep (1981)

35 jaar geleden waren vader en zoon de Vos al bezig de stoep voor de kapsalon schoon te maken om de klanten te ontvangen. In die tijden waren de winters echt WINTERS.

Twaalf en een half jarig bestaan (1991)

Vanwege het twaalf en een halfjarig jubileum kreeg de kapsalon in 1991 voor de tweede maal een opknapbeurt. De uitstraling van de kapperszaak onderging een behoorlijke gedaanteverwisseling. De donkere kleuren verdwenen en werden door fris rood en licht grijs vervangen. Het aantal werkplekken in de kapsalon bleef vier, maar in de ruimte erachter werd een vijfde plek gecreëerd voor als het erg druk was.

4e generatie (Chris) treedt in de voetsporen....... (september 1995)

Op 1 september 1995 ging Chris, zoon van Jan en Anneke de Vos, ook in de kapsalon werken. Na een opleidingsperiode en veel ervaringsjaren, ook nog een tijd één dag in de week bij pake Henk in Gorredijk, trad Chris in 2006 tot de vennootschap toe.

25 jaar herenkapsalon Jan de Vos (2002)

3e verbouwing (2008)

De derde verbouwing van de kapperszaak vond in september 2008 plaats, na een bestaan van 31 jaar. Deze verbouwing was zeer ingrijpend in de stijl van een Oldschool Barbershop, Het was de afronding van 2 jaar denkwerk en planningen.

Halverwege het eerste decennia van de 21ste eeuw bemerkten wij al een behoefte bij de mannen naar een eigen identiteit in de haar en huid verzorging en dan met name in het ouderwetse ambacht van het knippen en scheren.

De verbouwing die eind juli 2008 van start ging werd geleid door de stille maar drijvende kracht in ons familiebedrijf  Anneke de Vos Hoeksma, echtgenote van Jan en moeder Chris. De beide heren en de dames  gingen tijdelijk knippen en scheren in een pand  twee huizen verderop waar de bedrijfsruimte van leeg stond en waar gebruiken van kon worden gemaakt.

In 5 weken tijd heeft Anneke als een echte bouwopzichter in samenwerking met Siebenga bouw, Rodenburg interieurs ,Bosma installatie en schildersbedrijf Boersma de klus geklaard. Dankzij haar inzet konden de kappers/barbiers  zich op hun eigen werk concentreren zonder dat er enige hectiek ontstond.

Vanaf die tijd heeft hebben wij ons steeds  meer gespecialiseerd op het barbierswerk. Er kwam een “website” waarmee de publiciteit werd gezocht. Dit bleek voor info een goede keus. Maar het uitdragen van je werk, in de publiciteit, werd vele malen versterkt toen social media in beeld kwam. Door hier op een professionele manier mee om te gaan is een enorme boost voor de zaak geweest!

Eind 2013 hebben we helaas vroegtijdig afscheid moeten nemen van Anneke na een lange strijd die zij niet kon winnen is ze op 2e kerstdag overleden. Voor de familie en medewerkers een enorme dreun. Door dit verlies moest er worden geanticipeerd op de nieuwe realiteit.  Maar door de schouders er onder te zetten en  goede merken en vakmensen aan zich te binden is het een echte herenzaak geworden waar mannen zich thuis voelen. Om dit nog beter uit te kunnen stralen besloten Jan en Chris in September 2014 de naam te veranderen van Kapsalon Jan de Vos naar Herenkappers de Vos, ook werd het logo veranderd dit om de zaak een tijdlozere uitstraling te geven.

 

40 jarig jubileum Herenkappers de Vos (23-08-2017)

Op 23 augustus 2017 was het 40 jaar geleden dat de eerste klanten op de stoep stonden om voor het eerst bij toen nog kapsalon Jan de Vos geknipt en of geschoren te worden. Dit jubileum mocht niet onopgemerkt voorbij gaan! 4 dagen lang hebben we een klein beetje feest gevierd, met DJ 3545RPM, bierproeverij, gezelligheid en veel aandacht op social media en in de krant. Veel klanten namen de moeite om zich op deze dagen te laten voorzien van een knip en of scheerbehandeling of ze kwamen gewoon even langs voor een hapje en een drankje. Voor iedereen waren het hele leuke dagen. Op naar de volgende 40.

Start Shop in Shop bij de Heeren van Rinsma ( 1 september 2017)

Vanaf 1 sep 2017 zijn we weer terug daar waar het is begonnen in Gorredijk. Op vrijdag, zaterdag en de koopzondag hebben wij in de kledingwinkel van de Heeren van Rinsma onze shop in shop. Een toevoeging in de winkelbeleving van de huidige consument. Alles in één prachtige winkel, kleding, schoenen, de barbier en dat alles onder het genot van een hapje en een drankje.

Jan vind het na 50 knipjaren mooi geweest ( 14 juni 2019)

Zaterdag 14 juni 1969 stapte Jan Heine de Vos voor het eerst als bediende door de deur van de kapsalon van zijn vader Henk de Vos aan de Brouwerswal in Gorredijk. 50 jaar later op vrijdag 14 juni 2019 knipt Jan Heine nog steeds. Jan Heine wil niet zoals zijn vader en overgroot vader "sterven in het harnas" en besluit dat 50 jaar mooi is geweest op zaterdag 29 juni hebben we er een borreltje op gedronken, een afscheidsreceptie voor zijn vaste aanhang en hangen zijn scharen in de spreekwoordelijke "wilgen"
Chris is al een poosje eindverantwoordelijke binnen het bedrijf, aan hem de taak om als vierde generatie ook de 50 jaar vol te maken. Het begin is er de eerste 25 zitten er al op en met een mooie bloeiend bedrijf ziet het er voor de volgende 25 ook wel goed uit. En wie weet komt de vijfde generatie ook wel binnen de zaak aan het werk

Corona (maart 2020 tm januari 2022)

Januari 2020 dient Corona zich aan in de wereld. Waar eerst nog wat lacherig werd gedaan over het virus en in de zaak grapjes over werden gemaakt. Word het begin maart serieus, klanten bellen af zijn bang om bij de kapper besmet te raken en wachten liever even om hun haar eraf te laten knippen.  15 maart word de eerste lockdown ingesteld. De eerste week is niet helmaal duidelijk of kappers nu wel of niet open kunnen blijven, ons besluit is dat we dicht zijn. Dat zullen we uiteindelijk acht weken zijn tot 11 mei.

Een onwerkelijke situatie dat je als kapper een beroepsverbod krijgt  omdat je een contactberoep bent en je een virus kan overdragen. Iets waar je daarvoor alleen maar in sciencefiction films bij nadenkt. 11 mei mag dus de deur weer open wat er in die week vooraf gaand gebeurd is vrij onwerkelijk. Duizenden mensen willen op 11 mei geknipt worden iets wat natuurlijk onmogelijk is. Via de website, telefoon, socialmedia of gewoon aan de deur proberen de klanten een afspraak te bemachtigen. Iets wat ons natuurlijk geruststelt en vertrouwen geeft dat de mensen weer willen komen en graag van hun Lange manen afwillen.

Er zullen tot en met januari 2022 nog twee lockdowns volgen van 14 december 2020 tot 3 maart 2021 en van 18 december 2021 tot 14 januari  2022.

Totaal zijn wij als beroepsgroep vijf maanden dicht geweest iets wat niet altijd goed voor het moraal en de portemonnee is geweest. Maar met een rijke historie,  een grote klanten kring maar bovenal goede gezondheid zijn we deze periode goed te boven gekomen en kunnen we weer  vooruit!!

Trainingen en Workshops (2014 tm heden)

Ons werk is in de afgelopen tien jaar enorm aan populariteit toegenomen. Dit heeft de vraag naar trainingen en workshops enorm doen toenemen. Veel collega’s willen de kneepjes van het herenknippen graag eigen maken.

Vanaf 2014 verzorgen we een drietal trainingen, Tondeuse technieken, baard trimmen en scheren “de hot towel shave” . Eerst alleen in onze eigen zaak maar later ook als gast docent op MBO opleidingen en sinds 2021 ook bij onze vrienden van Hairgoalz een groothandel in kappers benodigdheden te Leeuwarden.

Upgrade Shop in Shop bij de Heeren van Rinsma (januari 2021)

Ook de klanten van de Heeren van Rinsma en de mannen in Gorredijk weten ons daar steeds beter te vinden. De shop in shop wordt daardoor midden in de corona pandemie uitgebreid van één werkplek naar twee vaste werkplekken met een eigen wachtruimte en horeca. Dit allemaal is te vinden op de eerste etage van de winkel tegenover de coupes. Zo ontstaat er midden in de winkel een heus ambachtsplein. Ook de openingstijden worden verruimd van 2 naar 3 dagen in de week, donderdags t/m zaterdags

Website door